Intermezzot

Intermezzot on Esitystaiteen seuran konsepti, jossa toteutetaan pienoisesityksiä, happeningeja ja akteja toisten teosten yhteyteen. Intermezzot ovat kommentoivia pienteoksia, joiden tavoitteena on tarjota jokin poikkeava, täydentävä tai yllättävä näkökulma pääteokseen. Intermezzot valmistetaan aina yhteisymmärryksessä pääteoksen työryhmän kanssa ja varta vasten jokaista uutta teosta varten. Intermezzot ovat samalla sekä teoksia avaavaa yleisötyötä että tekijöiden välistä vertaiskeskustelua. Intermezzo-ryhmä koostuu Esitystaiteen seuran taiteilijoista. Jokaisen Intermezzon kokoonpano vaihtelee esityskohtaisesti ja ryhmä täydentyy tarpeen mukaan myös vierailevilla artisteilla. Seinäjoen Intermezzoissa esiintyvät Mia Malviniemi, Tuukka Vasama ja Hanna Korhonen.

Työryhmän ajatuksia tämän kertaisesta intermezzosta ja sen valmistamisprosessista: ”Lähdimme työstämään tätä kyseistä intermezzoa Linkolan sävellyksestä käsin. Olemme keskustelleet säveltäjän kanssa ja kuulleet hänen lähtökohtiaan. Olemme keskustelleet keskenämme ja jakaneet ajatuksia, joita teos meissä herätti. Vaikka tällä kertaa intermezzo tapahtuukin konsertin aikana ja näyttämöllä, niin se eroaa kuitenkin jonkin verran ”perinteisestä tanssi+musiikki -esityksestä”. Pyrimme siihen, että pääosassa on konsertti, joka saa olla sellainen kuin se on, ja me tuomme siihen oman tulkintamme, oman näkökulmamme. Emme kuvita, emme alleviivaa, vaan lisäämme. Olemme pohtineet että miten voimme tuoda jotakin lisää konserttitapahtumaan niin, että emme tule häiritsevällä tavalla teoksen ja kuulija-katsojan väliin. Meidän tekemistämme ei tarvitse ymmärtää, emme kerro tarinaa, vaan herätämme vaikutelmia. Teemme tulkinnan teoksesta. On Linkolan sävellys, josta katsojilla on mahdollisuus seurata rinnakkaisia tulkintoja: kapellimestarin ja orkesterin tulkinta, Intermezzo-työryhmän tulkinta.”

 

TIETOA TEKIJÖISTÄ

ESITYSTAITEEN SEURA on vuonna 2005 perustettu helsinkiläinen taiteilijakollektiivi, jonka jäseniä yhdistää kiinnostus uudenlaisiin esittävän taiteen muotoihin sekä halu opiskella ja työskennellä pitkäjänteisesti. Seura tuottaa vuosittain 1-4 uutta esitystaiteen teosta. Seuran vuoden 2015 pääteos on pimeässä tapahtuva Discorituaali.www.esitys.fi

Koreografi-tanssija Mia Malviniemi (s. 1969) toimii nimeään kantavassa Malviniemi Companyssä Vaasassa tuottaen tanssiteoksiaan ja projekteja. Hän on työskennellyt tanssitaiteen parissa vuodesta 1996, valmistuttuaan tanssitaiteenmaisteriksi /koreografiksi Teatterikorkeakoulun tanssitaiteenlaitokselta. Malviniemi on tehnyt yhteensä n.20 nykytanssi koreografiaa sekä useita koreografioita musikaaleihin, oopperaan, musiikkiteatteriin, sirkus- ja revyy esityksiin. Hän on Kokkolan Talvitanssit festivaalin taiteellinen johtaja (2015).

Tuukka Vasama (s. 1978) on helsinkiläinen freelance-näyttelijä, joka on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 2005. Hän on Esitystaiteen seuran perustajajäsen. Nykyteatterin ohella hän tekee teatteriklovneriaa RedNoseClubissa, lastenteatteria Lilla Villanissa ja on vieraillut mm. Helsingin ja Turun kaupunginteattereissa. Hän on palkittu lausuja, jota kuullaan säännöllisesti mm. Kajaanin Runoviikolla ja Yle Radio 1:ssä. Seinäjoella Vasama nähdään seuraavan kerran toukokuussa, kun palkittu klovniversio Juoksuhaudantiestä vierailee kaupunginteatterilla.

Hanna Korhonen (s. 1979) on valmistunut Teatterikorkeakoulusta tanssitaiteen maisteriksi ja työskennellyt laaja-alaisesti tanssitaiteilijana viimeisten 15 vuoden ajan. Freelance-produktioiden lisäksi hän on esiintynyt Tanssiteatteri Tsuumin vuodesta 2001 lähtien ja Esitystaiteen Seurassa vuodesta 2005 lähtien. Keväällä 2014 Korhonen koreografioi ja ohjasi ”Paleltunut taivas” -teoksen, jota esitettiin Seinäjoen kaupunginteatterissa loppuunmyydyille katsomoille. Tällä hetkellä Korhonen työskentelee yleisötyön läänintaiteilijana Taiteen edistämiskeskuksen Pohjanmaan toimipisteessä rakentaen siltoja taiteen ja yleisöjen välille.