Paleltunut taivas

Esitys uskosta, toivosta ja hengellisestä väkivallasta

 

Paleltunut taivas –esitys käsittelee uskonnollisten yhteisöjen sisällä ilmenevää  positiivista voimaa ja  vallan väärinkäyttöä. Esityksessä pohditaan mitä tapahtuu kun ihmisestä tulee jonkin uskonnon, järjestelmän tai aatteen uhri.

Jokaisen esityksen päätteeksi järjestetään yleisökeskustelu. Keskustelua alustavat Seinäjoella seurakunnan pastorit Merja Lampila sekä Jouko Ikola (24. ja 30.1. sekä 1.2.2014) ja psykologi-kirjailija Jyrki Tuulari (7. ja 8.2.) ja  Helsingissä Uskontojen uhrien tuki ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila (21.-23.2.2014).

Paleltunut taivas –esitykseen liittyy yleisötyön projekti, jota tanssija-koreografi Hanna Korhonen on työstänyt yleisötyön läänintaiteilijana. Projektin puitteissa kerätään ihmisten kokemuksia taiteen ja uskonnon välisistä kohtaamisista sekä hengellisestä väkivallasta. Projektin kautta yleisö saa myös mahdollisuuden osallistua esityksen valmistamiseen. (Lisää projektin yleisötyöstä alempana.)

 

Paleltunut taivas -työryhmä:

Projektin johtaminen: Hanna Korhonen

Sävellys ja äänisuunnittelu: Sami Silén

Koreografia&ohjaus: Hanna Korhonen ja Kimmo Kovanen

Esiintyjät: Venla Korja, Hanna Korhonen ja Sami Silén

Valosuunnittelu: Tomi Suovankoski

Pukusuunnittelu: Leena Rintala

Psykologinen konsultti: Jyrki Tuulari

Tekstimateriaali: Timo Heinonen, Jyrki Tuulari, Tero Koponen, Kirta Kuusniemi, työryhmä sekä yleisötyön kautta tulleet kirjoitukset.

Tuotanto: Hanna Korhonen ja Paleltunut taivas -esityksen työryhmä ja Seinäjoen kaupunginteatteri, sekä teokseen liittyvän yleisötyön osalta Taiteen edistämiskeskuksen Pohjanmaan aluetoimipiste. Yhteistyötahoina Valkea kääpiö ry, Seinäjoen seurakunta ja Uskontojen uhrien tuki ry.

 

Esitykset

Seinäjoella: Seinäjoen kaupunginteatterin Verstasteatterissa (Alvar Aallon katu 12)

pe 24.1.2014 klo 19.15 ENSI-ILTA

to 30.1. klo 18.00 (HUOM kellonaika!)

la 1.2. klo 19.15

pe 7.2. klo 19.15

la 8.2. klo 19.15

Helsingissä: Kekäläinen&Companyn Tilassa Kaapelitehtaalla (Tallberginkatu 1 C, 4. krs.)

pe 21.2. klo 19

la 22.2. klo 19

su 23.2.2014 klo 15

Katsomot ovat pieniä, joten varaa lippusi etukäteen!

Liput: 12e

Kesto: n. 1 h

Suositusikäraja: 14v.

 

Liput

Seinäjoella: kaupunginteatterin lippumyymälä: 06-416 2600 / myynti.teatteri@seinajoki.fi.

Helsingissä: 0295 330 813 /  paleltunut.taivas@gmail.com (maksu käteisellä ennen esitystä)

 

Lisätietoja

www.seinajoenkaupunginteatteri.fi/ohjelmisto/paleltunut-taivas

Hanna Korhonen:

paleltunut.taivas@gmail.com ja  hanna.korhonen@minedu.fi / 0295 330 813

 

PROJEKTIIN LIITTYVÄ YLEISÖTYÖ:

Keräämme materiaalia! Kirjoita omista kokemuksistasi!

Lähetä Paleltunut taivas -esityksen työryhmälle vapaamuotoinen teksti uskonnosta sekä taiteen ja uskonnon suhteesta, hengellisestä väkivallasta, manipuloinnista tai vallankäytöstä.

Työryhmä on kiinnostunut muun muassa taiteesta uskonnon palveluksessa sekä taiteen ja uskonnon ristiriidoista. Onko taide vaikuttanut uskoosi? Tai toisin päin: onko uskosi vaikuttanut siihen, miten suhtaudut taiteeseen? Mitä olet kokenut? Miten koet nyt? Miten ajattelet tai toivot asioiden olevan tulevaisuudessa?

Teksti voi olla tositapahtumiin perustuva kuvaus, muistikuva, runo, laulu tai dialogin pätkä. Myös kaikki keholliset tuntemukset ja muistikuvat ovat kiinnostavia. Jos mieluummin soitat ja kerrot puhelimessa kokemuksistasi, niin sekin käy mainiosti.

Kirjoituksen ei tarvitse olla pitkä, vaikkapa vain lause, mutta voit myös antaa kynän sauhuta. Jos et halua kirjoittaa omalla nimelläsi, voit käyttää nimimerkkiä. Näyttämöteoksessa ei mainita uskonliikkeitä tai henkilöitä nimeltä. Kaikkea materiaalia käsitellään luottamuksellisesti. Kirjoituksia käytetään mahdollisesti osana esitystä sellaisenaan tai muokattuina.

Taiteen ja uskonnon välisiä kokemuksia kerätään kirjallisesti myös Seinäjoen seurakunnan viidessä kirkossa. Lakeuden Ristin, Törnävän, Ylistaron, Nurmon ja Peräseinäjoen kirkon aulatiloissa on postilaatikot, joihin omat kirjoitukset voi toimittaa 23.10.–31.12.2013. Postilaatikot löytyvät myös Seinäjoen Seurakuntakeskuksesta ja Café Kismuksesta sekä Nurmon keskustan seurakuntakodista.

Kirjoitukset voi myös lähettää postiosoitteeseen: Hanna Korhonen, Taiteen edistämiskeskus, Vaasantie 11, 60100 Seinäjoki tai sähköpostitse osoitteeseen hanna.korhonen@minedu.fi.

 

Osallistu yleisötyö-tapaamisiin!

Tule kommentoimaan työn alla olevia näyttämötapahtumia sekä keskustelemaan ja luomaan yhdessä työryhmän kanssa uutta materiaalia teokseen.

Yleisötyön yhteistapaamiset järjestetään kolmena perjantaina: 22.11., 13.12. sekä 10.1. kello 18.30–20 Seinäjoen kaupunginteatterin Verstasteatterissa. Ilmoittaudu etukäteen os. hanna.korhonen@minedu.fi. Aiempaa taiteellista kokemusta ei tarvita.

Seuraa avoimia harjoituksia!

Yleisö voi seurata esityksen valmistumista kahtena tiistaina: 3. ja 17. joulukuuta kello 19–20. Tule vain paikalle, ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Kuva: Jukka Kontkanen

Kuva: Jukka Kontkanen

Kuva: Jukka Kontkanen

Kuva: Jukka Kontkanen